Webdesign MySiteNow Bussum           *          Alle rechten voorbehouden 2014-2018  copyright stichting 4Gambia Kampen        *        Sitemap        *        Disclaimer

IBAN:

NL42 SNSB 0872 4709 46


KvK nummer:

60729953


RSIN nummer:

854035709

Share on Facebook Share on Twitter


Kerr Ngornyan Lower Basic School


De North Bank River Region, waar deze school staat, is een smalle strook land ten noorden van de rivier the Gambia. Het gebied is een van de armste gebieden van heel Afrika.


Als we, in februari 2014, voor het eerst, in de buurt van de school komen, worden we, ogenschijnlijk in the middle of no where, langs de weg opgewacht door een groepje leerlingen. Ze lopen marcherend over het rode zand voor ons uit en even later worden we feestelijk onthaald bij de school. Want het feit dat iemand de moeite neemt om hun school te bezoeken is een feestje waard. En een boom. Ter ere van ons bezoek heeft de tuinman een jong mangoboompje klaar gezet die we later vandaag zelf mogen planten.


Rijen rechtopstaande takkenbossen bakenen het schoolterrein af. Maar die geven onvoldoende bescherming tegen loslopende wilde koeien die op school veel onrust en soms ongelukken veroorzaken.


We nemen een kijkje in de verschillende klaslokalen, waar nieuwsgierige kinderogen ons aankijken. Eén lokaal kan niet gebruikt worden het dak ingestorte dak heeft, letterlijk, een puinhoop veroorzaakt.


Het gebouwtje even verderop, dat nog net niet op instorten staat blijkt een schoolbibliotheek te zijn. Er staan twee boekenkasten met daarin een handjevol boeken. Er hangen kindertekeningen aan een lijntje dat dwars door het lokaal gespannen is. Op het oude schoolbord, waar nauwelijks nog ‘zwart’ op zit, hangt een rooster met daarop welke klas op welk tijdstip in de bibliotheek mag zijn.


Natuurlijk zou men erg blij zijn als er stoelen of bankjes zouden staan waarop de kinderen kunnen zitten als ze een boek lezen. Men zou sowieso blij zijn met meer boeken waar kinderen en leerkrachten uit kunnen kiezen. Maar die zijn er niet. En dus roeit men met de riemen die men heeft.                                                  

  Lees verder >>>