Auto klaarmaken voor rit naar Sare Wallom

Drinkwater voor Sare Wallom

Vorig jaar is Stichting 4Gambia betrokken geraakt bij een school in Sare Wallom. Er is dringend een betrouwbare watervoorziening nodig. Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad om de juiste informatie te krijgen. Afstand speelt daar een rol in, niet alleen die tussen Nederland en Gambia. Ook de afstand tussen de plek waar Amadou woont en Sare Wallom is een hindernis. Heel wat telefoontjes gingen heen en weer voor het bestuur een besluit kon nemen. Er wordt een borehole gemaakt en de elektriciteit voor de pomp wordt opgewekt met zonne-energie. Nu kan er een contract worden getekend en gaat Amadou persoonlijk naar Sare Wallom.

klaar voor rit naar Sare Wallom
Inspectie voor de rit naar Sare Wallom

Zoals het filmpje laat zien is de weg naar Sare Wallom behoorlijk hobbelig.

Amadou is er maar druk mee. Morgen gaat hij op reis naar Sare Wallom. Omdat we inmiddels weten dat dat een lange trip is laat hij de auto nog eens goed nakijken bij de garage. Problemen met die auto wil je echt niet hebben als je in Gambia naar het verre binnenland gaat. Amadou gaat er natuurlijk niet zomaar heen. De afgelopen weken stonden in het teken van de zoektocht naar een bedrijf in de buurt van de school die de watervoorziening tot stand kan brengen. Daarnaast willen we een installatie voor opwekken van zonne-energie laten plaatsen voor de leraren die op het terrein van de school wonen. Die installatie is ook nodig voor de aandrijving van de pomp voor de watervoorziening. Twee vliegen in één klap dus. De zoektocht is gelukt. Met vertrouwen gaat Amadou morgen de overeenkomst tekenen. En dan kan men eindelijk beginnen met de aanleg voor iets dat voor ons zo gewoon is, namelijk schoon drinkwater.

Na een lange autorit is er, ook letterlijk een warm (de temperatuur boven de 40 graden) welkom op de school in Sare Wallom! Zelfs namens het ministerie is er iemand aanwezig. En dan komen we alleen maar langs voor een inspectie voordat het contract met de aannemer wordt getekend. Wat een feest zal het zijn als er over niet al te lange tijd toegang tot schoon drinkwater zal zijn.

Na de kennismaking met personeel en belanghebbenden kan het contract met de aannemer getekend worden. De volgende stap wordt de volgende dag genomen, want ze gaan ze meteen beginnen. Dan zal de lagere school in Sare Wallom binnenkort een borehole op zonne-energie rijker zijn en daarmee eindelijk toegang tot schoon drinkwater hebben. De kinderen op de school in Sare Wallom zijn daar heel blij mee.

Het personeels-kwartier op het terrein van de school waar de leraren hun verblijf hebben zal tevens worden voorzien van een elektrische installatie, uiteraard ook op zonne-energie, waarmee ze ‘s avonds een lampje kunnen laten branden en een laptop of telefoon kunnen opladen. Nog heel even geduld…