Werkbezoek aan Sittannku

Begin december heeft Géke namens Stichting 4Gambia een werkbezoek gebracht aan het gezondheidscentrum in Sittanunku. Dit centrum hebben we gerenoveerd met de opbengst van een actie in 2019. Zoals we in het vorige bericht al vertelden is het centrum sinds kort één keer in de maand open voor een Clinic Day, een consultatiebureau voor zwangere vrouwen en baby’s. We wilden dat graag meemaken. We hebben het bezoek gecombineerd met de aflevering van twee ziekenhuisbedden, die al eerder waren aangekomen in Gambia.

Hulp uit Albreda


Als we er voor de middag arriveren komen ook net de eerste vrouwen, zwanger en/of net bevallen, aan. De verpleegkundige die de controles zal doen is er ook net. Hij werkt in de kliniek in Albreda, ruim 10 km verderop, en wordt één keer in de maand ‘uitgeleend’ aan Sittanunku.

Dat is de uitkomst na intensief overleg tussen Albreda en Sittanunku na advies van Stichting 4Gambia. De overheid heeft besloten om eerst af te wachten in plaats van de eerder gemaakte afspraak na te komen om het centrum in Sittanunku op termijn over te zullen nemen.

Consultatiebureau

Hoe belangrijk het is dat de dames nu in elk geval één keer in de maand in hun eigen dorp voor controle terecht kunnen vertellen ze ons zelf. Als ze naar de kliniek in Albreda moeten, dan moeten ze daarvoor heen en weer terug met het lokale openbaar vervoer: kleine busjes, vaak volgepropt, geen enkel comfort, en soms staan ze lang te wachten voor er een busje voorbij komt. De rit duurt meestal zo’n half uur en gaat over een zandweg met hobbels en kuilen. Al met al geen pretje als je zwanger bent, of als je met je pasgeborene voor controle gaat. Hoe mooi zou het zijn als in de toekomst wekelijks een Clinic Day gehouden kan worden in Sittanunku.

De babykleertjes die we bij ons hebben vinden gretig aftrek onder de aanwezige vrouwen. En de grote lappen stof, daar weten ze ook wel raad mee. Daar gaan ze o.a. lakens van maken voor de net aangekomen bedden.

We hebben tijdens het werkbezoek aan Sittanunkuook een gesprek met o.a. een aantal belangrijke mannen uit het dorp. De vervanger van de alkalo (de baas van het dorp), de imam, degene die in het dorp verantwoordelijk is voor gezondheidszaken, en de voorzitter van het dorpscomité. Ze verzekeren ons allemaal hoe belangrijk onze support is. Want het is nu begonnen met een maandelijkse Clinic Day, maar dat is niet genoeg. Ons streven is een dagelijkse openstelling, waar mensen met allerlei medische klachten terecht kunnen. Zover zijn we echter nog niet, maar een begin is er gemaakt.


De bedden worden ter plekke gemonteerd, en naar binnen gebracht. We hebben ook stoelen meegenomen voor de wachtende vrouwen. Ook een bureau voor de verpleegkundige. Daarnaast hebben we een tijd geleden plastic schorten gekregen en een deel daarvan kunnen we nu overhandigen.

Meer hulp nodig

Binnenkort krijgen we een lijst van spullen die verder nodig zijn voor het gezondheidscentrum. Zo is er o.a. nog geen babyweegschaal en geen bloeddrukmeter, maar is hun allergrootste wens: een ambulance. Want dat een vrouw die al aan het bevallen is nog met een motor naar het ziekenhuis gebracht moet worden, dat willen ze liever niet nóg eens meemaken… Het zal niet makkelijk zijn, maar hoe mooi als we in de toekomst ook daarin kunnen bijdragen.
Het was weer een mooie ontmoeting die ons heeft geleerd dat we er nog lang niet zijn, maar dat de eerste belangrijke stap is gezet!