Every Child a Family

Stichting 4Gambia heeft de Dutch NGO pledge #EveryChildAFamily ondertekend. Daarmee hebben we ons aangesloten bij een groeiende beweging van Nederlandse particuliere initiatieven die zich allemaal inzetten om kinderen in een familie te laten opgroeien, en niet in een kindertehuis.

Kinderen belanden vaak in een kindertehuis door armoede of door het hebben van een beperking. 80% van de naar schatting 5,4 miljoen kinderen in tehuizen wereldwijd heeft op zijn minst Ć©Ć©n levende ouder of ander familielid. Zij zouden voor hun kind kunnen zorgen met de juiste ondersteuning. Wij willen die ouders en familieleden ondersteunen, zodat ze zĆ©lf voor hun kinderen kunnen zorgen, Ć³Ć³k als hun kind een beperking heeft. Onderdak bij familie of in een pleeggezin is een veel betere plek dan in een tehuis. Opgroeien in een tehuis heeft vaak een negatief effect op de gezondheid, ontwikkeling en kansen voor de toekomst van een kind. Dit komt vooral door het gebrek aan individuele aandacht.

300 onderzoeken uit meer dan 60 landen laten zien dat kinderen zich beter ontwikkelen in een gezinsomgeving en dat langdurig verblijf in een tehuis schadelijk is voorĀ de cognitieve, emotionele en sociale ontwikkeling. Wanneer kinderen van een tehuis in een gezin of pleeggezin worden geplaatst, dan gaat hun ontwikkeling vaak met sprongen vooruit. (bron: The LancetĀ https://lnkd.in/eV9EhjcQ).

Met ondersteuning op maat zorgen wij ervoor dat kinderen in een familie kunnen opgroeien. Met een goed vangnet hoeven er geen kinderen meer te worden afgestaan. Opvang in een tehuis is voor een klein aantalĀ kinderen soms tijdelijk nodig, maar dan in kleine groepen met vaste verzorgers. Die opvang is gericht op terugkeer naar familie of plaatsing in een pleeggezin. Opvang in een gezin is niet alleen het beste voor kinderen, maar ook een efficiĆ«nte inzet van giften: gezinsopvang is meestal tien keer zo goedkoop als opvang in een tehuis.

Ben je zelf bestuurslid of vrijwilliger bij een Nederlands Particulier Initiatief (PI/stichting) en heb je interesse om ook de belofte te ondertekenen? Aarzel dan niet en stuur een email naar info@bettercarenetwork.nl
Alleen staan we sterk, samen sterker!

hashtag#ChildrenFirst
hashtag#EveryChildAFamily
hashtag#ChildrenNeedFamilies
hashtag#BestInterestOfTheChildFirst
hashtag#UNConventionOnTheRightsOfTheChild
hashtag#UNConventionOnTheRightsOfPersonsWithDisabilities