Made in Gambia


Handgemaakt in Gambia

Alle artikelen op deze pagina komen rechtstreeks uit Gambia en zijn daar met de hand gemaakt. Soms worden ze speciaal voor ons vervaardigd, en soms kopen we ze gewoon op de markt. Maar altijd stimuleren we daarmee de zelfredzaamheid van de Gambiaanse bevolking. We betalen uiteraard een eerlijke prijs, dat betekent dat we wel volgens Gambiaanse traditie afdingen, maar ook dat we daarbij nooit tot het uiterste gaan. Een en ander sluit aan bij ons doel om de mensen in Gambia vooruit te helpen.

Unieke tassen

Tijdens één van onze werkbezoeken zijn we in contact gekomen met een kleermaker in Somita. Van stoffen die ook voor kleding gebruikt wordt, maakt hij tassen. De opbrengst ervan wordt gebruikt om de gemeenschap waar hij deel van uit maakt vooruit te helpen. We hebben er een aantal door hem laten maken en die meegenomen naar Nederland voor de verkoop. Koop je een tas, dan krijg je een uniek exemplaar waarvan de opbrengst volledig ten goede komt aan de bevolking van Gambia. Hoe mooi is dat.

made in gambia
made in gambia

Mooi en exotisch

Er zijn verschillende tassen, waarvan sommige met een bredere bodem. Ze hebben een mooie en exotische uitstraling, en daarom voor veel doeleinden bruikbaar. Een map met A4 documenten past er prima in, en ook een laptop kan er in meegenomen worden. De stof is gewatteerd dus je spullen zijn goed beschermd tegen stoten. De prijs is afhankelijk van het model en staat vermeld op de foto’s. (Klik op een foto voor een vergroting)

Stadse tassen

Van deze serie stadse tassen is er nog maar één over, tas Serekunda. Serekunda is de grootste stad in Gambia en dat maakt dit model een echte stadse tas. Deze is nu in de aanbieding voor € 12,50. Stuur ons een berichtje als je dit laatste exemplaar uit de serie wil kopen.

Er zijn ook handtassen

Deze handtassen hebben de naam gekregen van Gambiaanse gerechten of dranken. Boven en onder de foto’s een beschrijving van de diverse producten. De handtassen kosten € 10,00 per stuk.

Ataya Traditionele groene thee die wordt bereid in een kleine theepot met veel suiker op een klein houtskool vuurtje. Voor het serveren wordt er telkens een schuimkraag gemaakt door een beetje thee heen en weer te gieten tussen twee glaasjes. Vervolgens wordt er glaasje per glaasje (er zijn er meestal maar twee of drie) uitgeschonken en doorgegeven aan iedereen in de groep. Ataya is een belangrijk sociaal gebeuren. Doordat het bereiden van de ataya wel even duurt, geeft het de tijd om bij te praten en rustig te relaxen.

Benachin Een van de meest bekende gerechten uit de Gambiaanse keuken. Benachin betekent letterlijk: alles in één pot. Er zitten veel groenten in. Het kan zowel met vlees, vis, als kip bereidt worden, en het wordt met rijst geserveerd. 

Domoda De Afrikaanse versie van vlees met pindasaus en rijst. In Gambia wordt vaak kip gebruikt, maar de kip vervangen door rund of vis kan natuurlijk ook. De pinda’s in de basis van dit recept maken het typisch Gambiaans, aangezien pinda’s het belangrijkste exportproduct zijn van Gambia.

Wonjo Gedroogde bloemen en knoppen van de rode hibiscus (hibiscus sabdariffa). Deze bloem komt alleen voor in Afrika en wordt daar gebruikt voor het maken van sap en thee. De thee heeft een iet wat zurige afdronk en is bijzonder dorstlessend. In Gambia wordt de thee en sap gedronken, omdat het gunstige effect zou hebben op de bloedsomloop.

Baobap Ook wel apenbroodboom genoemd, is een van de meest veelzijdige bomen in Gambia. De vruchten worden vers of gedroogd gegeten. Er wordt o.a. sap van gemaakt, baobap juice, als remedie tegen maagklachten. De zaden worden gesuikerd en als lekkernij gegeten, ze smaken naar amandel. De bladeren kunnen als groente worden gegeten. De vruchtschillen vormen een goede brandstof. Vermalen vruchtschil wordt als tabak gebruikt. Uit de as kan zeep worden gemaakt. Uit de bast kunnen vezels worden gewonnen. Deze kunnen worden gebruikt voor touwen, manden en textiel. De schors bevat ook tannine, dat als looistof kan worden gebruikt.

Poppen

NOG SLECHTS ÉÉN TE KOOP! Deze poppen zijn van de hand van een Gambiaanse weduwe die ze van restjes stof van een kleermaker, en van lege limonadeflesjes maakt. Met de verkoop verdient ze wat bij om haar gezin te kunnen onderhouden. De poppen variëren in lengte van ongeveer 20 tot 25 cm en dragen allemaal een baby op de rug.

Neem Awa, en bedenk dat ze onlangs een baby kreeg, en nu op weg is naar de kliniek, 2 kilometer verderop, om te kijken of alles goed is met de kleine. Deze baby was haar tiende zwangerschap, drie van haar kinderen zijn overleden, allemaal tijdens de bevalling. Awa is een sterke vrouw, mag ze met jou mee naar huis?

Prijs per stuk is € 10,00. (Klik op een foto voor een vergroting)

Houtsnijwerk

In Gambia wordt heel stijlvol houtsnijwerk gemaakt. Een mooi cadeautje voor een jarige of voor jezelf.

Drie beeldjes van karakteristieke Gambiaanse dames. Dame 1 is een beeldje van 27 cm hoog en kost € 12,50. Mooi detail is het kleurverschil in rok en bagage. Gambiaanse dame 2 is een beeldje van 30 cm hoog en kost € 27,50. Een mooi gestileerd beeldje en opvallend detail is de bewust afwijkende kleur van de bagage op haar hoofd. Dame 3 is uitgesneden in de typische Afrikaanse stijl en kost € 10,00.

Nog meer houtsnijwerk. De traditionele boot is 37 cm lang en kost € 15,00. De staande dame is 28 cm hoog en kost € 12,50. Zij draagt op traditionele manier de baby op haar rug. De man en vrouw zijn wanddecoraties en zijn 32 cm hoog. Per stuk is de prijs € 15,00, als set kost deze decoratie € 25,00.

Schilderijen

Onderstaande schilderijen zijn geschilderd door de Gambiaanse schilder Artistsalam Kanteh. Het groene en roze schilderij is geschilderd op doek en gespannen op een houten frame. De afmetingen zijn 46×15 cm. De prijs voor elk is € 15,00. In één koop kosten ze samen € 25,00. Het gele schilderij is een hele andere stijl, geschilderd op doek maar niet gespannen op een frame. Aan de onderkant en de bovenkant is een lat waar het doek omheen is gespannen. Het schilderij is bijzonder omdat de schilder niet alleen verf heeft gebruikt maar ook stukjes stof heeft verwerkt en dat geeft een mooi 3D-effect. Dit schilderij meet 44×16 cm, zonder de hoogte van het ophangkoord, en kost € 13,00.

Zeepjes

Sinds kort zijn er zeepjes uit Gambia te koop bij ons. Ze zijn gemaakt in Gambia met natuurlijke ingrediënten. We kopen ze in Gambia in en daardoor krijgt de lokale economie ook een duwtje. Twee vliegen in één klap dus, jij een lekker 100% natuurlijk zeepje, en de kinderen in Gambia een kans op een betere toekomst! Voor info en producten kan je terecht op de pagina Zeepjes uit Gambia.

Bestellen

De verkoopopbrengst van deze artikelen komt ten goede aan Stichting 4Gambia. We zullen in de toekomst via deze pagina meer producten uit Gambia gaan aanbieden. Wil je iets bestellen of meer informatie over prijzen en beschikbaarheid, neem dan even contact met ons op.

Wil je meer weten over het land Gambia? Hier vind je meer informatie over het land zelf.