Made in Gambia


Handgemaakt in Gambia

Alle artikelen op deze pagina komen rechtstreeks uit Gambia en zijn daar met de hand gemaakt. Soms worden ze speciaal voor ons vervaardigd, en soms kopen we ze gewoon op de markt. Maar altijd stimuleren we daarmee de zelfredzaamheid van de Gambiaanse bevolking. We betalen uiteraard een eerlijke prijs, dat betekent dat we wel volgens Gambiaanse traditie afdingen, maar ook dat we daarbij nooit tot het uiterste gaan. Een en ander sluit aan bij ons doel om de mensen in Gambia vooruit te helpen.

Unieke tassen

Tijdens één van onze werkbezoeken zijn we in contact gekomen met een kleermaker in Somita. Van stoffen die ook voor kleding gebruikt wordt, maakt hij tassen. De opbrengst ervan wordt gebruikt om de gemeenschap waar hij deel van uit maakt vooruit te helpen. We hebben er een aantal door hem laten maken en die meegenomen naar Nederland voor de verkoop. Koop je een tas, dan krijg je een uniek exemplaar waarvan de opbrengst volledig ten goede komt aan de bevolking van Gambia. Hoe mooi is dat.

made in gambia
made in gambia

Mooi en exotisch

Er zijn verschillende tassen, waarvan sommige met een bredere bodem. De namen van deze tassen klinken in onze oren mooi en exotisch. In Gambia zijn het alledaagse meisjesnamen. Alledaags, maar niet minder mooi. En exotisch. Eigenlijk net als deze tassen. De prijs is afhankelijk van het model. De smalle tassen kosten € 15,00, de tassen met een bredere bodem kosten € 17,50. Eerlijke prijzen voor een eerlijk product.

Stadse tassen

Van deze serie tassen zijn er nog maar twee over à € 15,00. Ze zijn genoemd naar de plaatsen Banjul en Serekunda, twee grote steden in Gambia. Banjul is de hoofdstad van Gambia. Met ongeveer 35.000 inwoners is het een van de kleinste hoofdsteden van Afrika. De ligging, Banjul is omgeven door een moerasgebied, verhindert verdere groei. Het is daarom niet de grootste stad van het land, dat is Serekunda. Deze stad ligt ten zuidwesten van Banjul. Er wonen zo’n 400.000 mensen, ongeveer 1/5 van de totale bevolking.

Poppen

Ook in Gambia gemaakt, zijn deze poppen in Gambiaanse dracht. Ze zijn gemaakt door een weduwe die met restjes stof van een kleermaker en met lege limonadeflesjes deze poppen maakt. Met de verkoop in Gambia verdient ze wat bij om haar gezin te kunnen onderhouden. Prijs per stuk is € 10,00.

Isatou, een tienermoeder. Op weg naar de markt in de verderop gelegen stad. Ze moet 6 kilometer lopen, met de kleine baby op haar rug. En straks weer terug, met dan ook nog eens de boodschappen samengebonden in een doek, balancerend op haar hoofd. Geef jij haar een mooi plekje om uit te rusten?

Binta, de moeder van Isatou. Ze kreeg zelf ook onlangs een baby, en nu is ze op weg naar de kliniek om te kijken of alles goed is met de kleine. Mag ze met jou mee naar huis? Dan kun jij voor haar zorgen, want ze is best wel moe. Deze baby was haar tiende zwangerschap, drie van haar kinderen zijn overleden, allemaal tijdens de bevalling. Binta is een sterke vrouw, maar ze is zó moe…

Er zijn ook handtassen

Deze handtassen hebben de naam gekregen van Gambiaanse gerechten of dranken. Boven en onder de foto’s een beschrijving van de diverse producten.

Ataya, je vindt altijd wel ergens een groepje mannen of vrouwen die samen in een kring zitten. Eén van hen is bezig met een kleine theepot op een klein houtskool vuurtje. Hij/zij is verantwoordelijk voor het maken van de thee. De losse groene thee wordt klaargemaakt in de theepot, samen met water en (veel) suiker. Voor het serveren wordt er telkens een schuimkraag gemaakt door een beetje thee heen en weer te gieten tussen twee glaasjes. Vervolgens wordt er glaasje per glaasje (er zijn er meestal maar twee of drie) uitgeschonken en doorgegeven aan iedereen in de groep. Ataya is een belangrijk sociaal gebeuren. Doordat het bereiden van de ataya wel even duurt, geeft het de tijd om bij te praten en rustig te relaxen.

Benachin betekent letterlijk: alles in één pot. Er zitten lekker veel groenten in. Naar het recept van de kokkin kun je uien, tomaten, courgettes, wortels, en aardappel verwachten, maar ook tomatenpasta en verschillende kruiden. Het kan zowel met vlees, vis, als kip bereidt worden. Het gerecht wordt met rijst geserveerd. 

Domoda, de Afrikaanse versie van vlees met pindasaus en rijst. In Gambia wordt vaak kip gebruikt, maar de kip vervangen door rund of vis kan natuurlijk ook. Een simpel en heerlijk gerecht voor elk seizoen. De pinda’s in de basis van dit recept maken het typisch Gambiaans, aangezien pinda’s het belangrijkste exportproduct zijn van dit minuscule Afrikaanse landje.

Wonjo, gedroogde bloemen en knoppen van de rode hibiscus (hibiscus sabdariffa). Deze bloem komt alleen voor in Afrika en wordt daar gebruikt voor het maken van sap en thee. De thee heeft een iet wat zurige afdronk en is bijzonder dorstlessend. In Gambia wordt de thee en sap gedronken, omdat het gunstige effect zou hebben op de bloedsomloop.

Baobap, of apenbroodboom is een van de meest veelzijdige bomen in Gambia. De vruchten worden vers of gedroogd gegeten. Er wordt ook wel vruchtensap van gemaakt, baobap juice, als remedie tegen maagklachten. De zaden worden gesuikerd en als lekkernij gegeten, ze smaken naar amandel. De bladeren kunnen als groente worden gegeten. De vruchtschillen vormen een goede brandstof. Vermalen vruchtschil wordt als tabak gebruikt. Uit de as kan zeep worden gemaakt. Uit de bast kunnen vezels worden gewonnen. Deze kunnen worden gebruikt voor touwen, manden en textiel. De schors bevat ook tannine, dat als looistof kan worden gebruikt.

Houtsnijwerk

In Gambia wordt heel stijlvol houtsnijwerk gemaakt. Een mooi cadeautje voor een jarige of voor jezelf.

Het beeldje van De Denker is 30 cm hoog en kost € 27,50. De Giraffe is 32 cm hoog en kost € 12,50.

Drie beeldjes van karakteristieke Gambiaanse dames. Dame 1 is een beeldje van 27 cm hoog en kost € 12,50. Mooi detail is het kleurverschil in rok en bagage. Gambiaanse dame 2 is een beeldje van 30 cm hoog en kost € 27,50. Een mooi gestileerd beeldje en opvallend detail is de bewust afwijkende kleur van de bagage op haar hoofd. Dame 3 is wat eenvoudiger en in één kleur en kost € 10,00.

Bestellen

De verkoopopbrengst van deze artikelen komt volledig ten goede aan Stichting 4Gambia. We zullen in de toekomst via deze pagina meer producten uit Gambia gaan aanbieden. Wil je iets bestellen of meer informatie over prijzen en beschikbaarheid, neem dan even contact met ons op.

Wil je meer weten over het land Gambia? Hier vind je meer informatie over het land zelf.