Voetbal


Populair bij jong en oud

Voetbal is in Gambia minstens net zo populair als in Nederland. Overal op straat zie je jongens die een balletje trappen, of een blikje. Soms op voetbalschoenen, maar meestal op blote voeten. Gelukkig zijn er veel voetbalclubs, opgericht en geleid door Gambianen die weten dat voetbal bijdraagt aan een goede gezondheid, saamhorigheid, respect voor elkaar, en aan het leren samenwerken.

Toch is voetbal vooral het hebben van plezier en geeft het de nodige afleiding. Dromen van een carrière bij een Europese topclub en de armoede thuis ontvluchten. Voor Stichting 4Gambia zijn er dus redenen genoeg om deze clubs te ondersteunen met gedoneerde spullen zoals shirtjes en voetballen.

Na inzamelen en opsturen komt uitreiken

Er zijn al heel veel voetbaltenues en andere materialen in Gambia uitgereikt door onze voorzitter. Als zij niet in Gambia is op moment dat daar voetbalmateriaal van ons met een container is aangekomen, gaat Amadou, onze projectmanager in Gambia, eropuit. Want om het materiaal maanden in de opslag te laten liggen, vinden we geen goed idee. Als we wat opsturen, willen we ook dat het zo snel mogelijk gebruikt kan worden.

Het is altijd een feestje om het materiaal uit te reiken. Met name als we ook voetballen bij ons hebben. Op de zanderige Gambiaanse voetbalvelden slijten die immers snel. Bijna altijd wordt er een voetbalwedstrijd georganiseerd als een dankjewel aan Stichting 4Gambia. De foto’s laten zien hoe een en ander er aan toegaat tijdens het overhandigen van voor voetballende Gambianen onmisbare materialen, waar vaak zo’n tekort aan is.

Op dit moment zijn we om verschillende redenen wat minder actief in het inzamelen en opsturen van voetbalmaterialen. Toch weet men ons nog steeds te vinden. Natuurlijk zeggen we dan geen nee en gaan ook die spullen gewoon naar Gambia. Zo hebben we in het najaar van 2020 nog T-shirts gekregen. In dit nieuwsbericht kun je daar meer over lezen.

Meer informatie over onze andere projecten.