School in Sare Wallom


Sare Wallom
Sare Wallom

Sare Wallom ligt in de Upper River Region, ver landinwaarts, niet ver van de grens met Senegal. Het is een van de vele dorpjes rondom de middelgrote stad Basse, ook wel Basse Santa Su genoemd.

de weg naar Sare Wallom

De weg er naar toe is lang, een kleine 300 km. Sinds een groot deel van die weg een paar jaar geleden geasfalteerd is, kun je in een dag heen en weer. Voorheen was dat niet mogelijk vanwege de conditie van de weg. De rijsnelheid lag toen een stuk lager.

op weg naar Sare Wallom

Het weer is er anders dan aan de kust. Temperaturen lopen hoger op, vaak boven de 40 graden Celsius, met uitschieters richting de 50 graden in het regenseizoen. Veel inwoners trekken naar het westen, richting de kust, omdat daar nu eenmaal meer geld te verdienen is.

Lagere school

Stichting 4Gambia is gevraagd om de lagere school in Sare Wallom te helpen. We brengen daarom in februari 2020 de school een bezoek. We krijgen een rondleiding en spreken met de leerkrachten. Die wonen in het speciaal daarvoor bestemde bijgebouw net naast het terrein van de school. Er gaan ongeveer driehonderd kinderen uit de wijde omtrek naar deze school. Sommigen van hen moeten minstens een uur lopen om naar school te komen en dat uur ook weer terug naar huis.

We hebben al een paar dozen met lesmaterialen meegenomen. Daar is bijna standaard gebrek aan op de scholen. Van een sponsor uit Nederland kregen voor elk kind een T-shirt mee. Dat is in elk geval leuk binnenkomen.

Er is aan veel dingen gebrek. Naast lesmaterialen ontbreken er ook schoolbankjes. Het allergrootste probleem is echter de toegang tot schoon drinkwater. Omdat de school ver van de hoofdweg ligt, is er geen aansluiting op het drinkwaternetwerk. Daarom is men aangewezen op water uit een put. De school heeft een eigen waterput op het terrein, maar helaas is deze opgedroogd en daardoor onbruikbaar geworden. De dringende vraag van de school is eenvoudig: ‘Geef ons toegang tot schoon drinkwater.’ Om die vraag kunnen én willen we niet heen. We gaan onderzoeken wat we kunnen doen.

Schoolbankjes

Aan de vraag om schoolbankjes konden we al snel voldoen. Eerder hebben we die in Nederland al aangeboden gekregen en opgestuurd naar Gambia, in afwachting van een goede plek om ze naar toe te brengen. De keus was nu snel gemaakt. Ze gaan op transport naar Sare Wallom. Omdat voor Amadou de lange rit niet haalbaar is op dat moment, hebben we vervoer geregeld. Opvallend is de passende tekst op de bus die de schoolbankjes is gaan afleveren – Holland Tours. De school is blij met deze snelle actie van onze kant.

Toegang tot schoon drinkwater

Een oplossing voor de toegang tot schoon drinkwater is niet zomaar voorhanden. Er zijn een aantal opties die we samen met de school op dit moment aan het onderzoeken zijn. Natuurlijk heeft de men haast in Sare Wallom. Dat snappen wij heel goed. Want je zal elke dag maar kilometers moeten lopen voor een emmer water. Wij willen een weloverwogen beslissing nemen en dat kost tijd. We hopen binnenkort met goed nieuws te komen.

Coronahulp

In Gambia zijn in maart 2020 de scholen gesloten vanwege het coronavirus. De scholen mogen in oktober weer open, maar moeten wel aan allerlei regels voldoen. We gaan de school in Sare Wallom helpen met de maatregelen, die voornamelijk met hygiëne te maken hebben. Op onze berichtenpagina lees je hier meer over.

Wil je meer weten over onze andere projecten? Hier vind je meer informatie. Voor een nieuwe watervoorziening zijn geld en middelen nodig. Wil je hier je steentje aan bijdragen? Doe een donatie of neem contact met ons op.