Hulpmiddelen


Zorg in het klein

Regelmatig krijgen we medische materialen of andere hulpmiddelen aangeboden met de vraag of het in Gambia nog bruikbaar is. Uiteraard kijken we hier kritisch naar. We sturen niet graag spullen op die bij aankomst nutteloos blijken te zijn. Daarnaast moeten we keuzes maken vanwege de kosten van verzenden. Als de spullen goed zijn, maar we er zelf geen bestemming voor hebben, vragen we binnen de Verenigde Stichtingen Gambia of er belangstelling voor is. Zodat het mogelijk toch goed terecht komt.

Verbandtrommels

Verbandtrommels om EHBO toe te kunnen passen zijn meer dan welkom in Gambia. Vooral scholen en sportclubs zijn er erg blij mee. Natuurlijk kijken we goed of de materialen die een beperkte houdbaarheid hebben nog opgestuurd kunnen worden.

Kliniek van Fatou

Fatou is een verpleegkundige die haar eigen kliniek heeft in Kunkujang Keitaja, een gebied waar verder weinig tot geen basisgezondheidszorg is. Daarnaast heeft ze een weeshuis voor meisjes opgezet op haar eigen stukje grond, naast de kliniek. We hebben haar persoonlijk ontmoet en zo nu en dan brengen we ook medische spullen bij haar.

Ziekenhuisbed

Onlangs kregen we dit ziekenhuisbed aangeboden. Dat kwam mooi uit, want de gezondheidskliniek in Sittanunku wil hem graag hebben.

Hier kun je zien hoe onze auto in Gambia soms getransformeerd wordt tot een halve vrachtwagen. De ene keer puilt hij uit van schoolstoeltjes, dan is hij afgeladen met schoonmaakspullen voor twee scholen. En nu? Nu past er een ziekenhuisbed in. Weliswaar gedemonteerd, maar toch. Plus nog twee matrassen. Ja, dit kwam in december aan in Gambia. Amadou kon dit afhalen bij de loods van onze huisvervoerder Bennie Helpt Gambia. Eindbestemming is de kliniek in Sittanunku. Voorlopig staat hij even in onze opslag bij Amadou in de compound. Wordt vervolgd.

Brillen

Brillen krijgen we vaak van particulieren en soms van opticiens. Als ze nog in een goede staat zijn, is er altijd belangstelling voor in Gambia. Vooral leesbrillen vinden gretig aftrek, maar brillen op sterkte vinden ook een weg. Vaak bij een oogarts of oogkliniek.

Loophulpmiddelen

Looprekjes en rollators worden in Gambia altijd dankbaar in ontvangst genomen. Het is niet een standaard hulpmiddel, zoals in Nederland, maar daarom in Gambia niet minder nodig.

loophulpmiddel
Rolstoel

We kregen deze mooie rolstoel aangeboden. Hoewel we er nog niet direct een bestemming voor hadden, hebben we hem wel opgestuurd. Omdat we weten dat die zich in Gambia vanzelf aan zal dienen. Dat gebeurde ook. De gehandicapte Seefula ging op haar knieën naar school en de mensen van haar dorp vonden dat daar wat aan gedaan moest worden. Zo kwam deze rolstoel goed terecht, ver in het binnenland van Gambia.

OVERIGE

Andere hulpmiddelen, zoals verband, catheterzakken, gaasjes, enzovoort, brengen we vaak naar verloskundige Marie Joof. Wat zij zelf in haar eigen kliniekje niet kan gebruiken, brengt zij onder andere naar het grote ziekenhuis in Banjul. Waar vaak grote tekorten zijn.

hulpmiddelen

Heb je zelf hulpmiddelen, die je een tweede leven wilt geven, neem dan contact met ons op.