Over Gambia


Het land

Met een oppervlakte van 13.000 km² is het West-Afrikaanse Gambia het kleinste land op het Afrikaanse continent. Het land is gelegen zowel op de noord- als de zuidoever van de rivier ‘The Gambia’, die van oost naar west door het land stroomt. De hoofdstad is Banjul. Al is dat niet de grootste stad van het land. Dat is Serekunda. Aan drie kanten is het land omgeven door ‘grote broer’ Senegal en in het westen spoelt de Atlantische Oceaan aan op het strand. De stranden trekken veel toeristen aan. Zij zijn dan ook de belangrijkste bron van inkomsten voor het land.

Banjul ligt op de zuidelijke oever, op het punt waar de rivier de Atlantische Oceaan in stroomt. De rivier is daar 5 kilometer breed en om die over te steken naar Barra op de noordoever kun je onder andere gebruik maken van de veerdienst. Een van de twee veerboten die de veerdienst onderhouden is van Nederlandse makelij, Damen Shipyards.

Er is een kleine zeehaven bij Banjul. Hier komen zeeschepen vooral aan om hun vracht af te leveren, aangezien Gambia weinig heeft te bieden voor de export. Daarnaast liggen er in de haven vissersboten afgemeerd en ook de schepen van de Gambiaanse marine hebben hier hun ligplaats.

Visserij

De visserij is heel belangrijk voor Gambia, zowel voor de werkgelegenheid als voor de voedselvoorziening. Helaas is er veel concurentie van buitenlandse vissersschepen. Dit zijn vaak grote trawlers uit Senegal en China, die de visindustrie in Gambia ernstig verstoren.

Als de lokale vissersboten in aantocht zijn, staat een grote menigte ze op het strand al op te wachten. De vis die aan land wordt gebracht, wordt gelijk verwerkt en verhandeld. Hier kopen zowel particulieren als vertegenwoordigers van hotels en restaurants. En natuurlijk de mensen die het op de markt doorverkopen. Er staan ook kramen met andere waren, heel handig, want dan kan je er meteen je groente en huishoudelijke artikelen kopen. Het is voor buitenstaanders een prachtig en kleurrijk schouwspel om naar te kijken. Maar het is voor Gambianen heel hard werken om hun hoofd boven water te houden.

Bevolking

Er wonen ongeveer 2 miljoen inwoners in Gambia. Meer dan een kwart daarvan woont in of rondom de steden Serrekunda en Banjul. Hoewel de officiële taal het Engels is, spreekt lang niet iedereen dat. De lokale bevolking is onderverdeeld in ongeveer vijftien verschillende stammen die tezamen circa dertig verschillende talen spreken. De grootste stam in Gambia zijn de Mandinka’s en daarmee is het Mandinka de belangrijkste taal in Gambia. Die wordt dan ook door bijna iedereen gesproken. Er is wel eens wat rivalitieit tussen de verschillende stammen, maar dit leidt niet tot ernstige onregelmatigheden. Gambianen snappen over het algemeen heel goed dat ze het samen moeten doen.

Ongeveer de helft van de mensen in Gambia leeft onder de armoedegrens zoals die is vastgesteld door de Verenigde Naties. Ongeveer net zo’n percentage leeft er net boven. Slechts een handje vol mensen leeft op een niveau dat ver uitgaat boven dat van de gemiddelde Gambiaan.

Het overgrote deel van de bevolking is moslim (ruim 90 procent). Een klein gedeelte is christen (8 procent) en het overige deel is niet of anders gelovig. Officieel is er godsdienstvrijheid en leeft men vreedzaam naast elkaar. Ook hier geldt dat men over het algemeen weet dat ze het samen moeten doen in Gambia.

De gemiddelde levensverwachting in Gambia is 65,5 jaar. In Nederland is dat 81,5 jaar. Per 1000 inwoners worden er in Gambia 29 kinderen geboren. In Nederland zijn dat er 11. In het eerste levensjaar sterven in Gambia 59 van de 1000 kinderen. In Nederland zijn dat er minder dan 4. En op elke 100.000 levendgeboren baby’s overlijden 597 moeders tijdens of vlak na de bevalling. In Nederland zijn dat er 5.

Cijfers: Index Mundi, 2017/2018/2019

Klimaat

Er heerst een subtropisch klimaat in Gambia. Van half oktober tot half juni valt er bijna geen druppel regen. Maart tot en met mei zijn de zonnigste maanden. Temperaturen kunnen dan oplopen tot meer dan 40°C. De natte periode duurt van ongeveer half juni tot half oktober. Juli, augustus en september zijn de natste maanden in Gambia. De helft van alle regen valt in augustus, en meestal in buien, ’s nachts en ’s ochtends. Het regent echter in de natte periode lang niet altijd, gemiddeld zo’n twaalf dagen per maand. Maar die regen kan wel voor heel veel wateroverlast zorgen.

Het klimaat zorgt er voor dat Gambia in de winter een prima bestemming is voor een zonvakantie.

Infrastructuur

Het wegennet verschilt flink van dat van ons land. Asfaltwegen zijn er wel, maar dat zijn vooral de doorgaande wegen. In de woonwijken zijn de wegen onverhard en vaak vol kuilen. In het verkeer kijken we vaak raar aan tegen wat we allemaal voorbij zien komen. Maar of het ook allemaal even veilig is…

Natuur

Gambia is een paradijs voor natuurliefhebbers. In elk jaargetijde is er veel moois te zien. Al spant de periode vlak na het natte seizoen volgens velen de kroon. De regen heeft dan het stof weggespoeld en de natuur heeft zich tegoed gedaan aan de overvloed aan water, waardoor ze letterlijk in bloei staat.

Slavernij-verleden

Gambia was een belangrijk doorvoerland in de tijd van de slavernij. Hoewel het in verval geraakte Kunta Kinteh-Island daar nog altijd een bewijs van. Het ligt midden in de Gambia rivier in de buurt van het plaatsje Albadarr. Dat op haar beurt in het westen van Gambia ligt op ongeveer 30 km van hoofdstad Banjul. Het eiland staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, omdat het indertijd een belangrijke rol speelde vanwege de strategische ligging. Slaven werden hier naar toe gebracht na hun gevangenneming, om vervolgens verder vervoerd te worden. Meestal naar Amerika, maar ook naar andere delen in de wereld.

Minder bekend is Fort Bullen, gebouwd direct aan de Atlantisch Oceaan bij Barra, op de noordoever van de rivier. Dit fort is door de Engelsen gebouwd en diende om slaven die bevrijd waren op te vangen om ze vervolgens hun vrijheid definitief terug te geven. Als men door Poort van de Vrijheid naar buiten ging, was men ook écht vrij.

Zowel Kunta Kinteh Island als Fort Bullen zijn voor toeristen te bezoeken en aan te bevelen als men iets te weten wil komen van deze zwarte bladzijde in de wereldgeschiedenis.

Er is uiteraard nog veel meer te vertellen over Gambia, wil je graag meer informatie neem dan even contact met ons op.

Naar informatie over Stichting 4Gambia