Individuele hulp


Individuele hulp

Stichting 4Gambia biedt soms ook individuele hulp. Dit doen we vooral bij onderwijs en gezondheidszorg, onze twee kerndoelen. We weten dat we niet iedereen in Gambia individueel kunnen helpen, maar soms komt er iets of iemand op ons pad waarvan we vinden dat we daar niet omheen kunnen. Die verhalen vind je hier.

Harr
Harr
We denken dat we Harr meer kans op een betere toekomst kunnen geven. We overleggen met haar moeder en zij zou graag willen dat haar dochter eerst medisch wordt onderzocht.
MRI-scan
De MRI in Banjul is kapot, dus gaan we zelf op zoek naar een die wel werkt. Na intensief speuren vinden we er zelf een in een kleiner ziekenhuis. Dat is een geluk, want er zijn er maar een paar in Gambia.
Harr
In het ziekenhuis hebben we een tijdafspraak, maar toch moeten we lang wachten voor Harr aan de beurt is. Wij komen de tijd door met het maken van grapjes, waarbij de zonnebril van onze voorzitter favoriet is.
individuele hulp
Harr kan vanwege haar handicaps niet in het lokale openbaar vervoer. Daarom is ze door Amadou regelmatig naar het ziekenhuis gebracht. Ze weet precies wie hij is en vergeet nooit zijn naam.

In oktober 2018 ontvangen we de vraag of wij iets voor het meisje Harr kunnen betekenen. Ze is dan negen jaar en vanaf de geboorte gehandicapt. Ze kan nauwelijks lopen en staan en haar hoofdomtrek is bijzonder groot. Op dat moment is ze is nog nooit door een dokter onderzocht en nog nooit naar school geweest. Er werd gedacht, zei men, dat het iets van de duivel is, waaraan niets gedaan kan worden.

Harr woont bij haar oma, omdat moeder de zorg voor haar niet kan combineren met de zorg voor de andere kinderen en haar werk buitenshuis. Voor oma is de zorg voor Harr ook zwaar. De buurman ziet het allemaal met lede ogen aan. Hij vraagt aan ons of wij haar naar school kunnen helpen.

Na overleg met de moeder van Harr besluiten we dat school toch niet het eerste doel is. We laten onderzoeken of er iets aan haar handicaps gedaan kan worden. In het Lamin Health Center (LHC) vindt een eerste onderzoek plaats. De arts verwijst Harr door naar een specialist in het grote ziekenhuis in Banjul.

Verder onderzoek

Harr wordt onderzocht door verschillende artsen, zowel uit binnen- als buitenland. Een MRI-scan moet uitkomst bieden. Helaas is het apparaat in Banjul kapot en dat levert veel vertraging op. Wat ook vertraging oplevert, is dat er geen narcosemiddel voor kinderen aanwezig is. Na weken wachten wordt het juiste middel gevonden en kan de MRI-scan alsnog gemaakt worden. Harr ondergaat alles alsof ze niet anders gewend is.

Resultaat

Als Harr samen met haar moeder wordt opgeroepen om het resultaat van alle onderzoeken te bespreken, is onze voorzitter toevallig op werkbezoek in Gambia. Moeder vindt het prima dat ze meegaat. We moeten lang wachten voor Harr aan de beurt is.

Als we eindelijk worden binnen geroepen, horen we wat de specialisten op de MRI-scan hebben gezien. Het overtollige hersenvocht heeft veel schade aangericht, waardoor de hoop vervliegt dat Harr ooit normaal onderwijs zou kunnen volgen.

Advies

Men adviseert een operatie aan Harr haar hoofd om het overtollige vocht af te voeren. Dat zal een lastige zijn, want in Gambia is dat een zeer risicovolle operatie. Haar moeder heeft er alle vertrouwen in. Zeker als blijkt dat een chirurgisch team uit Duitsland binnenkort naar Gambia komt om Gambiaanse specialisten bij te staan bij een aantal van dit soort operaties. Dit komt mooi uit, want we hielden al rekening met de mogelijkheid van een operatie buiten Gambia.

Operatie

In het voorjaar van 2020 vindt de operatie eindelijk plaats. Het verloopt allemaal naar wens en al snel mag Harr naar huis. Ze moet nog regelmatig voor controle en fysiotherapie naar het ziekenhuis. Jammer genoeg komt hier abrupt een einde aan, omdat men ook in Gambia te maken krijgt met het coronavirus. Ondanks deze tegenslag gaat het goed met Harr. We hopen dat binnenkort de nazorg weer opgepakt kan worden.

Toekomst

Op dit moment zijn we aan het kijken naar de mogelijkheden die er wel zijn voor Harr. De oorspronkelijke vraag om te helpen bij onderwijs ligt nog steeds op ons bureau. We weten nu dat we op zoek moeten naar speciaal onderwijs. Dat ligt niet voor het oprapen, al zijn er wel mogelijkheden. Dit is met recht individuele hulp te noemen. We hopen binnenkort meer te kunnen melden over de voortgang hiervan.

We hebben toestemming voor het gebuik van de foto’s. Uiteraard houden wij hierbij rekening met de algemeen geldende privacyregels. Moeder wil zelf niet in beeld gebracht worden, dus dat doen we dan ook niet.