Bijeenkomsten


Ontmoetingen met sponsorkinderen en hun ouders

We gaan regelmatig op werkbezoek naar Gambia. Soms organiseren we dan een bijeenkomst voor alle kinderen en jongeren in het 4Gambia sponsorprogramma. Gelukkig zijn de meeste families erg serieus en komen ze bijna allemaal opdagen. Het is een uitgelezen kans om op deze manier alle kinderen en jongeren te ontmoeten.

De bijeenkomsten zijn gezellig, maar ook nuttig. Zo nemen we dan ook steeds de voorwaarden door. Het komt af en toe voor dat we een leerling uit het programma moeten verwijderen omdat de familie zich niet aan de afspraken houdt. Daardoor loopt deze leerling de kans mis op een betere toekomst. Dat vinden we erg jammer.

Nuttig

Zowel ouders als jongeren vragen tijdens deze bijeenkomsten om spreektijd, en zij houden de aanwezigen voor hoe belangrijk het is om deze kans op een betere toekomst niet te vergooien. Want wie weet komt die kans nooit meer in je leven voorbij. Leuk om te zien hoe zelfbewust vooral de jongeren zijn. Echt op weg naar een betere toekomst. We laten ook andere sprekers aan het woord en allemaal hebben ze hetzelfde doel. Neem deze kans serieus. We leggen ook vaak uit dat ons doel niet is dat iedereen naar de hoogst mogelijke opleiding doorstroomt. We stimuleren juist dat jongeren, die wat minder vaardig zijn in het leren, gaan kiezen voor een beroepsopleiding. En we zien daar de eerste resultaten al van.

Gezellig

De bijeenkomsten zijn ook gezellig. Inmiddels kennen de kinderen die al wat langer in het programma zitten elkaar een beetje. De nieuwelingen kijken hun ogen uit. Naast wat te drinken verzorgen we ook een lunch waarbij zo duidelijk naar voren komt dat tijdens een maaltijd de sociale contacten stevig worden aangehaald. Aan het eind van de bijeenkomst gaan de kinderen en jongeren met een tasje met wat presentjes weer naar huis. Jongeren die ondertussen naar de senior school zijn gegaan hebben dan ook een laptop van ons gekregen. Er worden kleurplaten en tekeningen gemaakt en brieven geschreven, voor de sponsors in Nederland. Zo is er dan toch een klein beetje contact met het sponsorkind.

2014

In 2014 organiseren we voor het eerst een bijeenkomst, zodat we de sponsorkinderen en hun ouders kunnen ontmoeten. Toen was dit nog met een klein groepje, zodat die op het strand gehouden kon worden. En we kozen er toen voor om alleen de jongste kinderen hiervoor uit te nodigen.

2015

In 2015 houden we de bijeenkomst weer op het strand en nu zijn ook de oudere kinderen aanwezig. We pakken het wat groter aan en bieden ook een lunch aan. De voorzitter van Stichting 4Gambia is er vanzelfsprekend bij. Zowel de voorzitter als een aantal jongeren houdt een speech.

2016

In 2016 gaan we naar een grotere locatie, omdat een ontmoeting met 40 kinderen en hun ouders op het strand niet te doen. We zijn in contact gekomen met een school voor beroepsopleiding,The President’s International Award Skill Centre in Bakau. De aula is groot genoeg voor deze groep. De komende jaren vinden deze bijeenkomsten op deze locatie plaats.

2017

De voorzitter vertelt dat ook deze bijeenkomst als een feestje wordt beschouwd. Omdat het een speciale dag is, hebben de aanwezigen hun mooiste kleren aangetrokken. Voor de een betekent dat traditionele kleding en voor de ander juist een westerse spijkerbroek.

2020

De bijeenkomst in 2020 heeft ook deze keer een flinke opkomst. Er zijn inmiddels 60 kinderen en jongeren die meedoen in het sponsorprogramma. Jongeren presenteren zich ook deze keer weer met een toespraak. Het is leuk om ook nu weer te zien dat er een mix is van traditionele kleding en westerse outfits.

Meehelpen?

Wil je ook een kind sponsoren? Of wil je eenmalig een donatie doen? Kijk op de pagina Meehelpen hoe je kinderen in Gambia kunt helpen door ze een kans op een betere toekomst te geven.