4Gambia sponsorprogramma


Onderwijs is het meest krachtige wapen waarmee je de wereld kunt veranderen – Nelson Mandela
4gambia sponsorprogramma

In tegenstelling tot Nederland is in Gambia naar school gaan niet vanzelfsprekend. Het is meestal niet gratis en dat betekent dat onderwijs voor veel kinderen en jongeren niet of nauwelijks bereikbaar is. Stichting 4Gambia biedt hen een kans op een betere toekomst door middel van het 4Gambia sponsorprogramma. Onderwijs geeft kinderen een betere toekomst in Gambia, omdat het een kans is om uit de armoede te ontsnappen.

4gambia sponsorprogramma

Voor veel families in Gambia is het betalen van de schoolkosten een groot probleem. Niet zelden komt het voor dat kinderen helemaal niet of pas op latere leeftijd naar school gaan. Ook worden jongeren om die reden nogal eens voortijdig van school afgehaald. Het 4Gambia sponsorprogramma maakt het inmiddels voor een heel aantal kinderen mogelijk om wel een opleiding te volgen.

Niet gratis

Op veel scholen moet in Gambia schoolgeld betaald worden, en moet de leerling zelf schoolboeken kopen op de markt. Het dragen van een schooluniform is op school verplicht, net als het dragen van schoenen. Een schooltas, schriften, sportkleding, en soms deelname aan een voedselprogramma op school, vormen de overige kosten die ouders vaak niet of maar moeilijk kunnen betalen. 

Sponsors

Stichting 4Gambia zorgt er dus met haar sponsorprogramma voor dat kinderen en jongeren naar school kunnen. Maar dat kan niet als er geen sponsors zijn die daarbij helpen. Want het zijn deze sponsors die de schoolkosten betalen voor een of meerdere leerlingen. Inmiddels hebben al veel betrokken sponsors zich verbonden aan het 4Gambia sponsorprogramma. Zo zorgen we er samen voor dat op dit moment zestig kinderen en jongeren naar school kunnen.

Een van de kinderen die al een tijdje in het 4Gambia sponsorprogamma zit is Oumie. Haar sponsor bezoekt haar af en toe in Gambia en liet ons een tijdje geleden het volgende weten:

Vader vertelde steeds weer dat hij zo blij en dankbaar is dat Oumie naar school gaat, en ik ben dankbaar dat ik Oumie een kans op een betere toekomst kan geven. Wat heb ik daar vele lieve mensen ontmoet, en Oumie zit voor altijd in mijn hart...”

Er staan nog kinderen op de wachtlijst voor wie nog geen sponsor is gevonden. Wil jij een kind in Gambia naar school helpen? Of wil je eerst meer informatie? Neem dan contact met ons op. We informeren je graag over de mogelijkheden.

Sponsorprotocol

Het 4Gambia sponsorprogramma mogen we inmiddels wel een succes noemen. Om alles in goede banen te leiden hebben we een sponsorprotocol opgesteld. Daarin staat onze werkwijze zowel in Nederland als in Gambia uitgebreid beschreven, dat zorgt voor duidelijkheid en het voorkomt misverstanden.

4Gambia Sponsorprogramma

Elke aanmelding in Gambia voor deelname in het sponsorprogramma wordt door Amadou, onze projectmanager ter plaatse, beoordeeld. Aan de hand van de door ons opgestelde voorwaarden wordt bekeken of deelname gerechtvaardigd is. Bij een positief besluit, gaan we in Nederland op zoek naar een sponsor. Wij zien het als een voordeel dat we iemand ter plekke hebben, want vanuit Nederland kunnen wij de situatie in Gambia niet altijd goed beoordelen.

Onderwijsfonds

In aanvulling op het 4Gambia sponsorprogramma heeft het bestuur besloten om een onderwijsfonds op te zetten. Soms kan een sponsor niet langer bijdragen om wat voor reden dan ook. Het zou jammer zijn als het sponsorkind dan de schoolopleiding moet afbreken. Als er niet gelijk een andere sponsor wordt gevonden kan in zo’n geval kan een beroep gedaan worden op het onderwijsfonds.

Leerlingen van een school in Alkmaar hebben, onbewust, hier het startschot voor gegeven. In het kader van een jubileumviering op hun school hebben ze verschillende acties op touw gezet. Het geld dat zij daarmee opgehaald hebben, was bestemd voor een goed doel. De leerlingen kozen daarbij, tot onze verrassing, voor Stichting 4Gambia. Wij besloten om met deze prachtige donatie het onderwijsfonds in gang te zetten. Hoe mooi kan het zijn: leerlingen in Nederland voor leerlingen in Gambia!

Voel je niets voor het sponsoren van een enkel kind, maar wil je wel bijdragen aan het onderwijsfonds? Neem contact met ons op. We informeren je graag over hoe je dat het beste kunt doen.

Succesverhalen

Er zijn inmiddels jongeren die door middel van het 4Gambia sponsorprogramma met succes hun opleiding hebben afgerond. Zij hebben het programma inmiddels verlaten. Soms verliezen we ze daarna uit het oog, maar niet altijd.

4gambia sponsorprogramma

Aja Fatou, een leerling die heel goed weet wat ze wil. Ze ging op haar eigen verzoek een andere weg, maar kreeg uiteindelijk het diploma dat ze wilde hebben. Een doorzetter waar we trots op zijn. Lees hier haar verhaal.

4gambia sponsorprogramma

Isatou, die recht op haar doel afging. Door hard te werken en alle kansen te pakken die voorbij kwamen is ze nu zelf in de positie om anderen vooruit te helpen. Ze is een voorbeeld voor velen. Ook op haar zijn we trots. Lees hier haar verhaal.

Bijeenkomsten in Gambia

Om alle kinderen en jongeren in het 4Gambia sponsorprogramma bewust te laten zijn van de kans op een betere toekomst die ze bij ons krijgen, organiseren we af en toe een bijeenkomst in Gambia. Die zijn niet alleen nuttig, maar ook erg leuk. Iedereen doet zijn best om er bij te zijn en om er een mooie dag van te maken. Wil je er meer over lezen, bekijk dan de foto’s en verhalen.

Meer informatie over onze andere projecten. Wil je ook sponsor worden, neem dan contact met ons op.