Hoe en waarom


Hoe het begon

De voorzitter van Stichting 4Gambia, Géke, gaat in 2012 voor de eerste keer naar Gambia. Ze wil graag haar Gambiaanse schoonzusje bezoeken en met eigen ogen zien hoe er in Gambia geleefd wordt. Ze wordt tijdens dat bezoek geraakt door wat ze ziet. En vanuit die bewogenheid begint ze te helpen. Als op 22 mei 2014 Stichting 4Gambia wordt opgericht is Géke al bezig met meerdere projecten en activiteiten.

Waarom de stichting is opgericht

De vraag om iets te kunnen betekenen voor de kleuterschool in Batokunku zet Géke aan het denken. Net als de vraag om naar een sponsor te zoeken voor de kleine Fatou. Maar als particulier zijn de eigen middelen vaak niet toereikend om structureel iets te doen. Géke begon om zich heen te vragen of mensen haar wilden helpen om dit voor elkaar te krijgen. Het lukte haar om anderen achter zich te krijgen om deze eerste stappen mogelijk te maken. Géke begrijpt dat als ze verder wil een stichting in dat opzicht meer mogelijkheden biedt, ook omdat dan de ANBI-status aangevraagd kan worden. Geven wordt daardoor aantrekkelijker. Het heeft ertoe geleid dat er inmiddels al heel wat activiteiten op touw zijn gezet in Gambia.

Wat de stichting doet

Op deze website lees je op welke manier Stichting 4Gambia de bevolking in Gambia een duwtje in de goede richting probeert te geven. We laten daarbij vooral zien wat we inmiddels al hebben bereikt. Bijvoorbeeld dat er door onze tussenkomst inmiddels meer dan 50 kinderen naar school (konden) gaan. En wat de gevolgen zijn van ons omkijken naar zowel de kleuterschool in Batokunku als de lagere school in Kerr Ngornyan Village. Er wordt onderzocht of we de school in Sare Wallom kunnen helpen. Verder laten we zien op welke manier wij verloskundige Marie Joof helpen en op welke manier we sportclubs ondersteunen. Een nieuw project is Sittanunku Health Centre.