Mooie verhalen


Verhalen uit Gambia

Op deze pagina vertellen we een aantal mooie verhalen over kinderen of jongeren die er op de een of andere manier uitspringen. Jongeren uit het sponsorprogramma van Stichting 4Gambia. Ook verhalen van kinderen die onze voorzitter Géke tijdens werkbezoeken ontmoet. Mooie verhalen die ons bemoedigen om met het werk van Stichting 4Gambia door te gaan. Soms lijkt het een druppel op een gloeiende plaat, maar vele druppels maken een grote plas.

Een succesverhaal – Isatou
Isatou

Isatou is een van de eerste jongeren die in het sponsorprogramma werd opgenomen. Ze moet nog twee klassen in Senior school doen voor ze een diploma heeft. Er is echter geen geld, want de familie is arm. Bovendien is er nog een jongen in het gezin die ook naar school gaat. In Gambia gaat een jongen vaak voor.

Gelukkig kan ze in het 4Gambia sponsorprogramma komen. Ze maakt haar opleiding af. Slaagt met vlag en wimpel en gaat vervolgens studeren in Ghana. Tijdens haar studie doet ze een aantal projecten waaronder hulp geven aan straatkinderen. Ook zet ze een project op ten behoeve van kinderen met een autistische stoornis.

Na haar studie komt ze weer terug naar Gambia. Daar krijgt ze onmiddellijk verschillende banen aangeboden, onder andere bij de Verenigde Naties. Isatou kiest echter voor een project in Gambia, het YEP, Youth Empowerment Project. Deze organisatie investeert in jongeren en werkgelegenheid. Zo heeft een voor Nederlandse begrippen kleine bijdrage een heel groot gevolg. Dat is dan ook het doel van Stichting 4Gambia: kinderen een steuntje in de rug geven op weg naar een betere toekomst.

Onverwacht toch een succes Aja Fatou
Aja Fatou

Aja Fatou zit al een aantal jaren in het sponsorprogramma van Stichting 4Gambia. In 2014 zit ze op Senior School. Op het eerste gezicht lijkt haar verhaal niet op een succesverhaal, want het gaat niet zo goed op school. Ze blijft zitten. Ook de tweede keer in dezelfde klas lijkt geen goed resultaat te geven. Haar moeder wil heel graag dat ze met deze school doorgaat. Ze verwacht dat een hogere opleiding een betere baan betekent voor Aja Fatou. Maar Aja Fatou is niet gelukkig op deze school. Ze weet wat ze wil en dat is een andere opleiding.

Het is voor Aja Fatou heel moeilijk om tegen de wensen van haar moeder in te gaan. Toch houdt ze vol dat ze iets anders wil. Aja Fatou wil kapster worden. In Gambia betekent dat in de praktijk het maken en bewerken van pruiken. Immers het dragen van een pruik hoort voor met name jongere vrouwen in Gambia bij een moderne outfit.

In overleg met haar sponsor wordt besloten om die wens financieel mogelijk te maken. In een soort stage krijgt Aja Fatou een opleiding tot kapster. Zo kan het dus ook. Niet hoe hoger de schoolopleiding is van belang voor een betere toekomst, maar ook of het kind gelukkig is.

Nog een verhaal – Famara

Tijdens een van de werkbezoeken maakten we kennis met Famara. De voorzitter vertelt: ‘Famara, die heel schuchter naast mij kwam lopen. Zijn handje voorzichtig in die van mij schoof. Zo kwamen we aan bij het voetbalveld. Hij bleef dicht in mijn buurt. Stond te draaien totdat ik hem op schoot nam. Eenmaal op schoot ontspande hij en kwam hij eens lekker tegen mij aanzitten.

Ik gaf hem een slokje uit het blikje drinken dat ik had gekregen. En nog een slokje, en nog een… Of hij het hele blikje mocht hebben, vroeg hij in Mandinka, zijn eigen stammentaal. Maar ik begreep het zonder zijn woorden te verstaan. Gulzig dronk hij verder. Ik deelde ook mijn gekregen broodje met bonen met hem.

Hij wees naar mijn zonnebril. Ik zette hem op zijn te kleine neus. Opeens gebeurde er iets met hem. Van een Niemand veranderde hij in een Iemand. Hij werd stoer. Poseerde als een filmster. En stal alle harten. Voor mij vertegenwoordigt de kleine Famara alles en iedereen waarvoor ik het doe. Kinderen die als Niemand geboren lijken te zijn, maar zich ontwikkelen tot Iemand. Zoals het bedoeld is.’

Terug naar Stichting 4Gambia >>>