Verkeerd verbonden


Een echte jongen
boom, niet dezelfde als waar Ba Sarjo uitgevallen is

Ba Sarjo is een echte jongen. Hij klimt en klautert graag en is niet bang voor een schaafwondje méér. Maar ergens halverwege 2015 let hij even niet goed op en tot grote schrik van iedereen valt hij uit een boom niet ver van de familie-compound.

Hij breekt zijn arm maar in plaats van naar het ziekenhuis neemt zijn vader hem mee naar een traditionele genezer, een marabout. Die verbindt de arm, maar doet dat zonder kennis van zaken. Na een paar dagen is de pijn niet meer te harden en wordt Ba Sarjo alsnog naar het ziekenhuis gebracht. En daar blijkt al snel dat de arm niet meer te redden is. Verkeerd verbonden, is de conclusie van de arts. De arm is aan het afsterven en amputatie is het enige dat rest. Ba Sarjo, die dan nog maar acht jaar jong is, zal het de rest van zijn leven zonder linkerarm moeten doen.

De amputatie heeft vérgaande gevolgen. Want omdat de rekening van het ziekenhuis betaald moet worden is er opeens geen geld meer om Ba Sarjo nog naar school te laten gaan. Dat is een drama, zéker als je een handicap hebt.

In Gambia ligt het namelijk gecompliceerd. Gehandicapten worden vaak thuis gehouden, soms zelfs verstopt. Vaak denkt men dat het hebben van een handicap betekent dat je waardeloos bent voor de maatschappij en dat het daarom zinloos is om in te investeren. Het heeft soms ook met schaamte te maken. Maar bij de familie van Ba Sarjo is dit alles niet aan de orde. Het is ‘alleen’ geldgebrek dat er voor zorgt dat de toekomst er voor hem niet goed uitziet. Lamin, een vriend van de familie heeft dat heel goed door en ziet het met lede ogen aan.

Op zoek naar een sponsor
Géke op weg naar Ba Sarjo

Hij gaat op zoek naar een sponsor, ten eerste om het voor Ba Sarjo weer mogelijk te maken dat hij naar school kan om hem daarmee nog steeds zicht te laten houden op een betere toekomst. Maar Lamin motiveert zijn zoektocht met nóg een reden. Namelijk om de gemeenschap te laten zien dat een sponsor wél het belang ziet van onderwijs aan gehandicapten, dat de jongen níet wordt afgeschreven. Dat hij er toe doet.

Lamin klopt bij ons aan, weet hebbende van ons sponsorprogramma, en het is zijn motivatie die er voor zorgt dat de jongen bovenaan op onze wachtlijst komt. En gelukkig vinden we snel een sponsor die Ba Sarjo graag op weg helpt naar een betere toekomst.

Géke met Ba Sarjo

Onze vertegenwoordiger/manager in Gambia bezoekt Ba Sarjo zo nu en dan zowel thuis als op school. Dat doet hij bij alle door ons gesponsorde kinderen maar bij Ba Sarjo is het altijd net wat specialer. Zowel de familie als de gemeenschap heeft heel goed begrepen dat het kennelijk wél belangrijk is dat de jongen naar school gaat. Dat hij het waard is om in te investeren. En dat wordt nog eens extra benadrukt als wij vanuit Nederland een werkbezoek brengen aan Gambia en daarbij ook bij Ba Sarjo langs gaan.

De familie voelt zich nog steeds schuldig over het niet gelijk naar het ziekenhuis gaan na de desastreuze val, maar ze hebben er van geleerd, al heeft Ba Sarjo daar niets meer aan.

Géke met Ba Sarjo

En misschien is het juist dáárom dat men meer dan gemotiveerd is om de jongen te steunen bij alle kansen die hij nu krijgt. En Ba Sarjo zal heel zeker álle kansen grijpen die hij krijgt. Maar daar was die val uit die boom niet voor nodig, vermoeden wij. Doorzettingsvermogen zat al in de jongen en zal de rest van zijn leven bij hem blijven. Maar waar hij het de komende jaren niet alleen kan, zullen wij hem steeds dat zetje geven waardoor hij zelf op weg kan naar die betere toekomst.

Verhalenwedstrijd Partin

Géke, de voorzitter van Stichting 4Gambia, schreef dit verhaal voor een verhalenwedstrijd van Partin. De foto’s bij dit verhaal zijn gemaakt en geplaatst met toestemming van de familie van Ba Sarjo.

Meer informatie over onze stichting vind je op de pagina Zo werken wij. Wil je ook een kind in Gambia helpen? Kijk op de pagina Meehelpen hoe dat kan.